mandag 31. mars 2014

'Løsning' på småplante quiz




Det er litt grønt som begynner å synes i Eplehagen, men hva er det som spirer?  Det er et evig spørsmål for meg hver vår.  Spesielt vanskelig er det når det er endel planter som var nye året før, og når man har drysset litt frø her og der så - ja da er det umulig for meg.  Heldigvis - her i bloggverden er det flinke folk som hjelper til. 
 
'Løsningen' på disse nøttene tror jeg er som følger:
 
Starter øverst fra venstre
Kosakkveronika - den kjøpte jeg i fjor og har aldri sett den i blomst.
Ugress - det er noe jeg har litt her og der , og så ligner det på så mye annet som spirer...
 
Midten:
Aksveronika - den kjøpte jeg i fjor og har aldri sett den i blomst.
Mariklokke/toppklokke - svaret kommer vel i løpet av sommeren. 
 
Nederst:
Revebjelle - jeg håper det stemmer :)
Klokkeblomst - kjøpt som frøplante på hagemessen 2013. Den har heller ikke blomstret tidligere.
 
Har riddersporene begynt å spire hos andre hageglade?   Mine ser så veldig borte ut etter denne vinteren.
 
 
Takker for gode forslag og hjelp til å skille ugress fra frøplanter ! 
 
Nå kan jeg gå i gang med lukingen....

søndag 30. mars 2014

En liten småplante quiz



Det er litt grønt som begynner å synes i Eplehagen, men hva er det som spirer?

Er det noen som er med på en uhøytidlig quiz?   


Jeg har svaret på noen, mens andre er helt ukjente og kanskje også uønsket.  Spennende å se hva dere hageglade har av forslag.






lørdag 29. mars 2014

Julerose i blomst



Det er altid like spennende å se om planter fra fjoråret kommer igjen.  Denne kjøpte jeg på hagemessen 2013 og nå har den kommet så flott igjen.  De fleste bladene har jeg klippet bort og da var det mye lettere å se de vakre blomstene.  

Hos Vivis hagerom kan du se flere helgegleder og Rosegården i Malevik har også fine blogger å by på.  Vårtegnene er samlet hos Hagen ved skauen

Nyt helgen !

fredag 28. mars 2014

Fint besøk i eplehagen

Dette er livet !  Sola skinner og det spirer og gror i Eplehagen.  I dag var jeg en liten tur rundt med kamera for å fange stemningen.  Det er mye som skjer i disse dagene, men det er ikke så mye som blomstrer enda.   Bloggen Bland rosor og bladlöss har en utfordring med tema måtehold, og når det er så tidlig på våren er det absolutt måtehold i blomstrende vekster her i Eplehagen. Irisen har showet alene.  Se mer om måtehold her.

Humler og sommerfugler surrer rundt irisene. Dagpåfugløye sommerfuglen lurer øyet litt på bildet nederst til venstre.  Det ser nesten ut som hodet på et rådyr.  Den store humlen er kanskje en dronning på jakt etter nektar etter en lang vinter?



tirsdag 18. mars 2014

Planlegging trappebed - gult og hvitt

Det spirer og gror i planterommet.  Nå begynner jeg å tenke på hvor de små sarte skal få bo når de skal flytte ut.  Her er et utkast til det gule beddet ved trappen. 


De gule irisene bor her og så skal de få litt selskap av cosmos - 'pure white' , litt hvitere enn de på bildet. Dill - sådde noe i fjor og det var en opptur.  Jeg har tenkt å bruke den som fyllplante i år. Hvite lupiner kan få stå litt bak i beddet og blomkarse 'Milkmade' som bunndekker i utkanten av beddet.  Den gule akeleien skal jeg prøve å forsiktig grave opp og flytte. Jeg har masser av gule dagliljer som jeg også tenkte å dele og flytte inn i dette beddet.  Reseda er ikke sådd ennå og ble ikke med i kollasjen, men den tenker jeg også kan få en plass i dette selskapet. 

fredag 14. mars 2014

Vårtegn



Jeg lurte en stund om Katarine Hodkin irisen ville komme igjen.  Og det gjorde den heldigvis, men for å være litt sikrere på at jeg skulle få se den i hagen så kjøpte jeg noen ekstra til krukken ved inngangen.  Sant og si så synes jeg de gjør seg bedre der, enn mot en hvit mur.  De skal nok få seg en litt annen plassering litt etterhvert de som står ved kjellerinngangen. Foreløpig så gleder de stort der de står.

Snøklokkene har også tittet opp, men av en eller annen grunn ble de bildene så utrolig uskarpe så dere får heller tro meg på mitt ord.  De var jeg ganske så usikker på om ville komme fra butikkjøpt løk, men sannelig så gjorde de det!

Ha en god helg med små og store gleder.   Her er det full bursdagsfeiring med jentetur til huset i skogen.  

lørdag 8. mars 2014

Marrakesh - del 2 - Stier og hagerom

Jardin Majorelle var en deilig opplevelse som jeg nevnte tidligere.  Det var flotte stier og hagerom. Jeg viser her noen eksempler på dette.  Fargene er styrt slik at hovedfokus ligger på de grønne vekstene , med blått og oransje på faste byggverk og tilbehør var gjennomgående i hele hagen.

Marrokanerne bruker mye en spesiell vanntett puss som kalles Tadelakt og i denne hagen var noen av stiene belagt med denne teknikken.  Vel , det tror jeg iallefall. Det gir en glatt overflate med farge. I hagen har de brukt varmt oransje.  Stor bambus dannet en skog med fasinerende farge og tekstur på ´stammene´.  Bambus er også benyttet som byggemateriale for gjerdene.


fredag 7. mars 2014

Eplehagens drømmer - Wisley garden

Mitt andre 'hjemland' er England.  Her fikk de grønne fingrene næring og min favoritthage ble Wisley Garden.  Jeg bodde ikke langt derifra og hadde noen fine besøk dit. 

Noe av det som fasinerte meg mest var espaliering av frukttrær og da særlig epletrær.  Dette har jeg også lyst til å gjøre i min egen eplehage.  Trærne mine er gamle og må snart erstattes på en eller annen måte.  Kanskje en liten allè med espalierte trær er veien å gå ? 

Her er litt næring til eplehagedrømmer - alle bildene er fra Wisley Garden tatt en deilig vårdag for 4 år siden. 

 

tirsdag 4. mars 2014

Marrakesh - del I


Le Jardin Majorelle i Marrakech er en svært spesiell hage i Marrakesh.  Den franske maleren Jacques Majorelle (1886-1962) brukte 40 år på å for å lage denne hagen.  Designeren Yves Saint Laurent overtok arven og videreførte den sterke designen og da han døde ble hagen gitt i gave til Marrakesh.
Hagen har mange stier mellom store bambus og palmer.  Hvis man legger til flotte vannspeil, den helt spesielle blåfargen med noen oransje detaIjer så er det en helt magisk stemning her.  
Bildene over er fra kaktushage med planter stortsett fra Sør-Amerika.  Flotte strukturer og former i denne delen av hagen. Det var mye sol og det er jo alltid vanskelig å ta gode bilder når det blir så mye skygger.



Her er fra Riad Catalina der vi bodde helt storslagent, jeg måtte bare dele dette med dere også.  

mandag 3. mars 2014

Tulipanplan og resultat 2013

Dette er neste kapittel i tilbakeblikk på blomsterløkgledene i Eplehagen.

Når det kommer til tulipaner så er det med hjertet i halsen at jeg planter dem.  Jeg har noen veldige grådlige naboer på fire bein som stadig går på slang. 

Her er en kollasje jeg viste i fjor med resultatet.  Jeg har fyllt på med fler mørke tuliplaner og ellers fler av samme sortene .  Kommer noen av de gamle igjen så er det bra, ellers så får man glede seg over den nye miksen.




Den nederste kollasjen er planen jeg jobbet ut ifra og resultatet er jo ikke helt galt.   Det er vanskelig å 'time' blomstringen synes jeg, så noe kom før og noe kom etter, men opplevelsen var ikke så langt unna planen. 

 

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...